2012. október 9., kedd

1. gyakorlat

Nos, kész vagyok a tanulás előtti rajzokkal, nézzük az első leckét.
A könyv negyedik fejezete "Átkereszteződés: a balból a jobb módba való átlépés"
Előtte van kb. 20 oldal szöveg a jobb és a bal agyféltek működéséről, aki akarja elolvassa vagy utánanéz.

Az első feladat célja az az, hogy mentális konfliktust hozzon létre a két agyféltek között, és átlépjünk "B"(bal) módból "J"(jobb) módba.
(B mód a könyv definíciója szerint: Az információfeldolgozás lineáris, verbális, elemző és logikus módja.
J mód:  Az információfeldolgozás szimultán, holisztikus - teljes - térbeli és viszonyító módja.)

Ezt a képet kell lerajzolni, de előbb olvasd el az utasításokat!


1. Ha jobb kezes vagy, másold le a bal oldali arcélt, ha balkezes, akkor a jobb oldalit, ahogy jónak látod.

2. Rajzolj vízszintes vonalat az arcél tetejéhez és aljához.

3. Erősítsd meg a képen a profilt, és ahogy haladsz a vonalakon, nevezd el a részeket (homlok, orr, felső ajak, alsó ajak, áll, nyak). Kétszer is megcsinálhatod, és vésd jól a fejedbe, melyik szó mit jelent.

4. Kezdd el rajzolni a hiányzó arcélt.

5. Homlok vagy orr környékére érve zavart érzel, figyeld meg, hogy történik, hogyan oldod meg a feladatot?

A célja ennek a gyakorlatnak az, hogy konfliktust teremtsen a agyféltekek között. Az, hogy az ember leblokkol  rajzolás közben, azzal magyarázható, hogy ezek az utasítások mélyen rögzültek az agy verbális rendszerében, ezért kellett elnevezni az arcél részeit.
Ezt a feladat viszont csakis jobb agyféltekkel lehet megoldani, mert "a jobb agyféltek képes érzékelni és nonverbális eszközökkel megbecsülni a méretek, ívek, szöge és formák viszonyát."






Kéz

Na, végre valahára kész vagyok a kezemmel... Sajna nem lett valami jó, de nézzétek el, mert hajnalban rajzoltam, emiatt kissé összecsaptam. Vélemény? :)


2012. október 4., csütörtök

2

Tudom, három rajzot kell készíteni, egy önarcképet, a kezemet, és egy rajzot emlékezetből, bár nem tudom, ez alatt a szerző pontosan mit ért. Úgy is lehet emlékezetből rajzolni, hogy ott van előtted a kép? Bár, nyilván nem, hisz azért emlékezetből... De azért gondoltam, megkérdem.

Ezt a képet nemrég csináltam, ők kitalált alakok, magamtól rajzoltam, nem másoltam, de nem törekedtem egyáltalán az élethűségre, direkt lett ilyen.




Önarckép-1.rajz

Na, kész az Önarckép... Nem röhögni, így sikerült, épp azért akarok megtanulni rajzolni, hogy ennél sokkal sokkal jobban tudjak. Mi a véleményetek?
Remélem, azért nem vagyok reménytelen eset XD
Még sohasem rajzoltam Önarcképet, max. általános iskolában, de az már nem tudom, hol van.
Ami nekem nehézséget okozott a rajzolás során, az az, hogy nagyjából szimmetrikus legyen az arc. Hallottam a felosztásról, hogy föl kell osztani az arcot, én próbáltam az arányokat betartani (több kevesebb sikerrel, nem tudom ezt annyira megítélni).Meghúzkodni ezeket a vonalakat, és besaccolni, mi hol van nagyjából az arcon, eléggé fárasztó volt. Orrot is nagyon nehéz rajzolni, jó sokat bajlódtam vele, na meg a szájjal. Hol túl vékony volt, hol túl keskeny, aztán végül már hagytam a fenébe XD
Árnyékolni nem okozott olyan túl nagy gondot, a legjobban a szemeket élveztem rajzolni, persze, nem volt könnyű, azokkal is "megküzdöttem."
Most pedig nekiállok kezet rajzolni :)


2012. október 3., szerda

A kezdeti lépések

Ezt a blogot főleg magamnak hoztam létre, azért, mert meg szeretnék tanulni rajzolni, és nyomon akarom követni a tudásom alakulását.
Tegnap megvettem Betty Edwards - Jobb agyféltekes rajzolás című könyvét, sok jót hallottam róla, de egy kissé még szkeptikus vagyok. Állítólag már öt nap tanulás után is jelentős eredményeket lehet elérni, hm, kíváncsi vagyok.

Tanulás előtt három rajzot kell készíteni, hogy fölmérjük a jelenlegi művészi képességeinket. Ez fontos lépés, írja a könyv - "Nem szabad elmulasztani azt az élményt, hogy egy igazi emlék maradjon a kezdetről, amit majd össze lehet hasonlítani a későbbi rajzokkal. (...) A rajzok felbecsülhetetlen segítséget nyújtanak a tanítványoknak, hisz láthatják, érzékelhetik a saját fejlődésüket."

Nos, én pontosan ebből a célból hoztam létre ezt a blogot, mint ahogyan már az elején írtam.
Bízom benne, hogy mások is okulnak majd belőle, vagy akár Ti is csinálhatjátok velem együtt a gyakorlatokat, ha van kedvetek és időtök. Itt fönt van a könyv teljes egészében: http://hu.scribd.com/doc/61847079/Betty-Edwards-Jobb-agyfeltekes-rajzolas-1

Tehát.

Tanulás előtt, mint írtam, három rajzot kell csinálni, egy önarcképet, a kezedet és egy személyt, emlékezetből lerajzolva.

Ha elkészültél, dátumozd meg, szignózd, írd rá a kép címét, és tedd egy mappába. Vagy vegyél egy vázlatfüzetet (én abba rajzolok pl.)
Akár azt is leírhatod, mi volt a legnehezebb, legkönnyebb rajzolás közben, mit élveztél a feladatban, stb., szóval az észrevételeidet, később ezek nagyon érdekesek lehetnek.

Ez az első lépés, jelenleg én az önarcképet csinálom, majd ha kész lesz, akkor feltöltöm ide, a blogba :)

Várom az észrevételeket, tapasztalatokat, Nektek bevált-e ez a módszer? Ki fogja velem együtt csinálni?


Egy lelkes kezdő :)